Koen van Es, vrijwilliger van het jaar 2016

Door Rein Muchall

Dit jaar is de club gestart met de verkiezing vrijwilliger van het jaar met het doel de vrijwilligers die de club dragen eens per jaar in het zonnetje te zetten. Zonder te kort te willen doen aan de andere vrijwilligers in de club waarvoor ook veel waardering is, is deze eerste keer gekozen voor Koen van Es.

Wat zeggen anderen over hem? reacties van leden en ouders.

Goeie gozer, gaat leuk om met de jeugd en steekt daar veel tijd in — Ze mogen hem graag volgens mij.— Veelzijdige vrijwilliger, hij timmert zowel met de jeugd als op bestuurlijk / PR vlak flink aan de weg. Heeft de sport onder de aandacht gebracht bij de burgemeester en wethouder Sport. Website wordt netjes bijgehouden.– Als speler een stabiele factor in team 1.—Omdat hij naast het trainen en coachen zich ook organisatorisch steeds meer ontplooit (o.a. aanvraag voor eigen home) -leuk om een jeugdspeler volwassen te zien worden!

Met zoveel lof willen natuurlijk meer over hem weten.

Naamloos

Enkele feitjes

  • geboren: 12-09-1992 ( 23 j )
  • opleiding: Havo, ‘t Hooghe Landt college Amersfoort.
  • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: opleiding Sport, Gezondheid en Management
  • VU Amsterdam: Bestuurskunde (master of science) scriptie: “commercialisering van non-profitorganisaties” (gereed 4 aug 2016, want 5 aug in het vliegtuig).

Wanneer ben je begonnen met tafeltennis?

Toen ik 10 was. Mijn eerste trainingen kreeg ik van Jan Gerritsjans en Ronals Wanink. Zij hebben mij enthousiast gemaakt voor de sport en de club. Bij de junioren klom ik op, samen met Jesse en Bart naar de juniorenklasse landelijk A. Daarna zijn we overgestapt naar de 3e klas senioren en doorgestoomd via de 2e klas naar afgelopen seizoen de 1e klas afdeling Midden.

Wat was je sportieve hoogtepunt?

Dat we samen met Jesse Coljee en Bart Spanjersberg, gefaciliteerd door Jan, Ronald Mark en Juliet in de jeugdklasse jaar na jaar opklommen en promoveerden tot de een na hoogste klasse landelijk A (2010).

Wat zijn je verdere hobby’s?

Ik hou van hardlopen en doe mee met wedstrijden over 10 km en de halve marathon (21 km). Vroeger heb ik van mijn 6e tot mijn 13e op voetbal gezeten totdat tafeltennis mijn belangrijkste sport werd. Verder hou ik van reizen. Ik ben drie maal in Azië geweest, Marokko. Ik heb een half jaar in Amerika gewoond. Ik hou ook van sport kijken: voetbal, tennis, Olympische spelen.

Wat doe je momenteel aan vrijwilligerstaken bij Hoogland

Ik ben een aantal jaren geleden begonnen als jeugdteambegeleider. Ik doe nu de jeugdtraining op de dinsdagavond. Ik heb een trainersdiploma 2. Verder begeleid ik de thuiswedstrijden van ons jeugdteam 3. Ik doe het beheer en gedeeltelijk de redactie van onze website. Verder houd ik mij bezig met promotieactiviteiten van de club zoals contacten met de kranten, organiseren van de tafeltennis-clinic in mei dit jaar samen met Juliet, opzetten van de Boni actie vorig jaar, meedoen aan de actie tank en schenk, contacten en uitwisseling met de rolstoeltafeltennissers GSVA, presentatie van een plan bij de gemeente om een eigen accommodatie te krijgen en tenslotte deze zomer de actie instuiftafeltennis voor 50 + -ers eind juli.

Waarom doe je dit vrijwilligerswerk?

Ik vind het belangrijk dat het goed gaat met de club. Het doet mij goed als we wat verder komen en het geeft mij energie als de jeugd vorderingen maakt. Dat alles geeft mij een goed gevoel.

Krijg je ook wel waardering voor alles wat je doet?

Ik heb wel het gevoel dat ik waardering krijg van andere leden, van ouders. Deze verkiezing van deze vrijwilliger van het jaar is ook een prettig bewijs van waardering.

Wil je niet toe treden tot het bestuur van de club?

Ik functioneer nu samen met Eric Capello min of meer als bestuurslid jeugd. Zoals het nu gaat met incidentele activiteiten is voor mij makkelijker te regelen.

Hoe lang wil je dit nog blijven doen?

Ik heb nog geen plannen om te stoppen. Voorlopig dus nog wel afhankelijk van wat er gebeurt na mijn studie. Het lijkt me lastig om van mijn taken afstand te nemen.

Wat zijn je doelstellingen, wat wil je bereiken?

Ik hoop dat de jeugd doorstroomt naar de senioren. Ik hoop ook dat we daardoor meer kader krijgen in de club. Ik ben zelf op mijn 14/15e begonnen met dingetjes organiseren, dat deden we toen als jeugd iets meer zelf. Ik hoop ook dat we ooit een eigen accommodatie krijgen want je ziet om je heen dat verenigingen met een eigen accommodatie het goed doen, terwijl bij de rest het ledenaantal langzaam minder wordt.

Wat vind je hoe het gaat met de club?

Een aantal zaken lopen goed: de jeugd, het bestuur is goed geregeld. Jammer dat de club niet groter is geworden. Die zou ieder jaar moeten kunnen groeien Maar er is veel doorstroming. Ik vind het altijd jammer als een jeugdspeler weg gaat. De gezelligheid is enigszins beperkt omdat we geen eigen kantine hebben. Het is al een stuk beter sinds we in de Bieshaar spelen met een eigen barbezetting.

Wat vind het mooiste aan onze club?

Dat iedereen elkaar kent en goed met elkaar omgaat. Ons kent ons. Op donderdagavond drinken drie generaties van 18 tot 75 jaar een biertje met elkaar. Ik denk bijvoorbeeld ook even aan de spelletjes avond met gehaktballenwedstrijd (okt 2014). Dat vond ik erg geslaagd. We hebben een gevoel van veiligheid en gezelligheid samen met enthousiasme voor de sport. Ik vind ook de samenwerking met de tafeltennisacademie en Over ‘t Net een goede zaak. We voelen ons geen concurrenten, maar sportmaten.

Waar erger je wel eens aan?

Er schiet mij eigenlijk niets te binnen. Of toch een puntje: Het zijn altijd dezelfde mensen die het werk doen. Ik erger mij soms wel eens aan consumentengedrag en een uitstraling van: ik betaal toch contributie? Dan wordt de rest voor mij geregeld? Bijvoorbeeld bij het opzetten en opruimen van de tafels.

Heb je nog een goede raad voor de club?

Blijf actief, blijf zoeken naar verbetering zoals een eigen accommodatie. Een eigen honk is noodzakelijk op de lange termijn.

Bedankt Koen, voor dit interview en voor je bijdrage aan de club.

Schuiven naar boven