Vrijwilliger van het jaar 2018

Vrijwilliger van het jaar 2018 Eric Capello

Interview door Rein Muchall

Sinds 2016 is er elk jaar onder de leden een verkiezing voor de vrijwilliger van het jaar. Dit jaar is met een duidelijke voorsprong gekozen voor onze secretaris, bestuurslid jeugdzaken en jeugdtrainer Eric Capello. Van deze clubheld willen we natuurlijk alles weten. Daarom dit interview.

Wat doet Eric zoal bij de club

Hij is 7 jaar secretaris en bestuurslid jeugdzaken en wedstrijdsecretaris jeugd, 1 jaar toernooileider van het Masco basisscholentoernooi, 7 jaar trainer van programma Kies je Sport, 2 jaar jeugdtrainer van de club op dinsdag, 7 jaar teambegeleider van ons jeugdteam 2, 2 jaar trainer van het programma Sportzomer, 5 jaar beheerder van de clubshirts, 4 jaar namens de club bestuurslid van de Tafeltennis Academie.

Wat zeggen anderen over hem bij de verkiezing voor de vrijwilliger 2018

Kijk de vele onderdelen die hij in beheer heeft . dat zegt genoeg over hemzelf.— Hij doet erg veel voor de jeugdspelers en regelt de dingen altijd maar weer voor ze — Hij is een stille kracht op de achtergrond, altijd bezig voor de club en de jeugdleden — De lijst aan functies en taken zegt wat mij betreft genoeg. Volgens mij toch ook al (een kleine) 10 jaar betrokken bij de jeugd en onmisbaar op verschillende functies.— Hij doet heel veel voor de club, zowel op de voorgrond als op de achtergrond. Hiervoor mag hij wat mij betreft dit jaar in het zonnetje voor gezet worden — Hij is manusje van alles. hij heeft naast bestaande taken ook de organisatie van het Mascotoernooi en de contacten met hoofdsponsor op zich genomen.—- Hij doet erg veel voor de jeugd van Hoogland, organiseert, traint, begeleidt, kortom is van groot belang voor de club.

Levensloop

Eric is geboren op 17-11-1964 in Goes en is dus nu 54 jaar. Hij doorliep de HEAO ( Hoger Economisch Onderwijs ) in Vlissingen van 1983 tot 1986 en vond toen een baan in Utrecht bij het Centraal Orgaan Tarieven en gezondheid, de COTG. Dat bestaat nog steeds , maar heet nu de Nederlandse zorgautoriteit NZa Deze ziet toe op de gezondheidszorg. Hij is daar beleidsmedewerker voor de langdurige zorg zoals verpleeghuizen, verzorgings- huizen, thuiszorg etc. Na 34 jaar bij deze baas heeft hij er nog niet genoeg van en denkt nog jaren bij de NZA te blijven werken.

Hoe ben je begonnen met tafeltennis?

Ik begon in 1975 bij de club van de personeelsvereniging van de NS in Goes in de bedrijfscompetitie. Die speelde in heel Zeeland. Toen ik in december 1986 naar Utrecht verhuisde, meldde ik mij direct aan bij AGAVS in Soesterberg. Ik haalde daar mijn trainingspapieren voor jeugdtrainer. In de loop der jaren werd de club echter steeds kleiner, totdat de ondergrens in december 2007 werd bereikt en de club werd opgeheven. Ik stapte over naar Hoogland waar de trainingstijden ook beter waren. In 2012 werd ik wedstrijd secretaris en bestuurslid jeugdzaken en nam nog een hele reeks taken op mij, zoals jeugdtrainer etc. Ook ben ik namens de TTVH bestuurslid bij de tafeltennisacademie. Dat alles bij elkaar kost zo’n 4 a 5 uur per week. Daarnaast moet er ook nog competitie gespeeld worden. Afgelopen najaar is mijn team Hoogland 6 kampioen in de 5e klas geworden.


Eric met zijn teamgenoten Henk, Sylvia en Rein kampioen 5e klas najaar 2018

Duiken in buitenwater

Naast deze drukke tafeltennis activiteiten heb ik ook tijd voor enkele andere hobby’s. Een daarvan is sinds 1993 duiken in buitenwater. Er wordt getraind in het zwembad maar verder gedoken in buitenwateren zoals bij Vinkeveen en in het buitenland. Dat gebeurt bij elkaar zo’n 10 a 20 keer per jaar. Ik verzorg ook duikclinic’s in de Amerena voor kinderen van 10-15 jaar.

Schieten bij Griffioen

Een derde hobby is schieten bij een schietvereniging. Dat doe ik sinds 2010 bij schietvereniging Griffioen. Die zit in de geluidwal rond Nieuwland. Er wordt geschoten met verschillende wapens op korte banen van 10 tot 25 m en 8 banen van 50 en 100 m. Hij schiet eerst met .22 munitie ( 5.5 mm ) later met 9 mm pistool en geweer. Dat gebeurt een maal per week op zaterdagen. Ook hier geef ik les aan volwassenen. Ik ben zelf in het bezit van een klassiek en beroemd Duits legerpistool de Luger 9 mm uit 1916 en een .22 inch Browning. Daarnaast heb ik een AR 15 leger geweer dat afgeleid is van de Amerikaanse M16. Verder nog een modern 9 mm pistool met wisselloop voor .22 munitie en een snipergeweer kaliber 308. Alles staat achter slot en grendel in een kluis. De grootste kostenpost is de munitie. Waar mogelijk maak ik die zelf van losse onderdelen: huls, punt, slaghoedje en kruit. Dat is een gevaarlijke bezigheid als je niet precies weet hoe dat moet. Daarvoor moest ik een cursus munitie maken volgen en examen doen voor een certificaat.

Koken voor vrienden

Naast het tafeltennissen, duiken en schieten is mijn 4e hobby koken. Soms nodig ik gasten uit om bij mij te komen eten om zijn zo mijn kookkunsten te tonen.

Hoe is het met het gezinsleven?

Ik ben altijd vrijgezel geweest. Ik heb de geschikte persoon voor een vaste relatie echter nog niet ontmoet. Dat vind ik jammer, want ik hou wel van kinderen. Daarom heb ik het begrip Lease kinderen uitgevonden. Van vrienden en kennissen met kinderen in de leeftijd tot een jaar of 14 en die zelf ook wel eens met z’n tweeën zonder kinderen op pad willen, ga ik met hun kinderen op stap naar een pretpark, musical of indoor sky-diven etc.

Wat vind je nu het belangrijkste van al die hobby’s?

Tafeltennis komt bij mij wel op de eerste plaats. Dan komt schieten en dan duiken. Duiken zie ik niet sport maar als buitenactiviteit. Schieten is puur individueel. Tafeltennis vraagt meer een lichamelijke belasting. Het is deels individueel, deels een teamsport. Maar het geeft wel een goed teamgevoel. Je teamprestatie is belangrijker dan je eigen prestatie. Het koken is meer een liefhebberij dan een echte hobby.

Wat vind je van de club en hoe het gaat?

Het clubleven was in het begin moeilijk wennen. Nu vind ik het wel gezellig en voel ik mij er op de juiste plek. Alles is niet zo strak geregeld. Een aantal dingen moet je zelf regelen. Dat geeft je ook de vrijheid het te doen zoals je zelf wilt.

Heb je nog ambities bij de club?

Een eigen clubhuis en zaal zou erg mooi zijn. Samen met over t’ Net en eventueel GSVA zal nog wel wat aanpassingen en tolerantie vragen want er zijn nog wel wat verschillen in stijl.

Verder zou het mooi zijn als er meer jeugd bij komt. Nu zit er een groot gat tussen het 1e en 2e team. Het zal tijd vergen om dit op te vullen. Daar heeft de tafeltennisacademie ook een taak in. Daartegenover staat dat de Academie bij de jeugdleden ook een beetje een tweedeling in de clubs veroorzaakt. We moeten oppassen dat dit niet teveel wordt.

Waar erger je je wel eens aan?

Trekken aan dode paarden. Dat wil zeggen mensen taken proberen te laten doen die ze eigenlijk toch niet willen. De taken die gedaan moeten worden komen toch vaak bij dezelfde mensen terecht. De rest doet weinig of zelfs helemaal niets. Ook stellen de ouders van de jeugdspelers soms wel te veel eisen.

Krijg je genoeg waardering van je vrijwilligerswerk?

Bij vlagen merk ik wel tekenen van waardering. Soms zegt iemand dat ook. Deze verkiezing als vrijwilliger van het jaar is natuurlijk ook een mooi signaal.

Heb je nog een goede raad?

Nieuwe recreanten moet je omarmen en koesteren. Recreantentraining moeten we zeker houden. Wat dat betreft doet René Bornhijm heel goed werk.

Hoe lang ga je nog door?

Met tafeltennis nog heel lang. Met het bestuurswerk weet ik het nog niet maar voorlopig nog wel.

Dank je voor dit interview

Schuiven naar boven